Bibliyoterapi, bibliyoterapi nedir nasıl yapılır

 

Bibliyoterapi


Bibliyoterapi: Psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan etkili bir kendi kendine yardım uygulamasıdır.
Bibliyoterapiyi  psikolojik sorunların tedavisinde edebiyatının kullanımına verilen bir ad olarak tanımlayabiliriz.  Verilen bir ad diyorum çünkü bu yöntem adı konmadan da psikolojik sorunlara destek olarak eskiden beri kullanılmakta olan bir yoldur. Bibliyoterapide uzmamlar tarafından kişilere ihtiyaç duydukları konularda  kitaplar ve çeşitli okuma materyalleri önerilir. Böylece  sorunların çözümünde kişinin sürece aktif  katılımı sağlanır.
Kişi okuyarak sorunlarıyla ilgili içgörü kazanır, etkili olumlu ve verimli bir öğrenme deneyimi yaşar. Seçilen okuma materyalleri kişinin yaşadığı sorunların çözümü için stratejiler geliştirmesine de yardımcı olur. Bibliyoterapi yetişkinlerde ve özellikle çocuklarda  duygusal gelişme ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için kullanılan ve kendi kendine uygulanabilen bir  tedavi aracıdır.

Bibliyoterapi nedir ve nasıl yapılır?


Bibliyoterapi yetişkinlerde ve çocuklarda iki farklı şekilde uygulanabilir. Çocuklardaki uygulanışında yetişkin tarafından çocuğa sesli olarak hikayeler okunarak onda farklı bakış açıları, düşünceler, duygu ve davranış seçenekleri ile değişim sağlanmaya çalışılır. Uygun konulu ve uygun yollarla paylaşılan hikayeler çocuklara içinde bulundukları durumu anlamak ve yaşadıkları zorluklardan kurtulmanın sağlıklı yollarını öğrenmek için fırsatlar sağlar. Yine kendi kendine okuyabilecekleri kitap setleri de verilebilir. Çocuklara uygulanan bibliyoterapide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kitap seçimidir. Seçilen kitapların konusu çocuğun yaşadığı sorunlara benzer konulardan olmalıdır. Hikaye veya roman kahramanının çocuğun yaşadığı sorunlar gibi sorunlar yaşayıp çözüm bulduğu tarzda konular seçilirse çocuğun  kahramanla özdeşim kurması sağlanabilir. Böylece çocuğun kitapta anlatılan sorunlarla kendi yaşadığı sorunlar arasında bir bağlantı kurarak çıkış yolu bulması daha kolay olur.


Bibliyoterapi yani okuyarak tedavi, özellikle uzmana ulaşma imkanlarının sınırlı olduğu yerlerde ya da cinsel sorunlar gibi konuşulmaktan çekinilen konularla ilgili etkili çözümler üretilmesini sağlamaktadır.  Aslında adını bilmeden bir çok kişi bu yöntemi kendi kendine uygulamaktadır. Uygulamanın uzmanlarca yapılan türünü hastaya kitap isimlerinden oluşan recete yazma olarak düşünebiliriz. Örneğin tedavisi devam eden bir panik bozukluk hastasına ruh sağlığı uzmanı tarafından panik bozukluğu ayrıntılı olarak anlatan ya da panik ataklarla baş etmede kullanılacak nefes ve gevşeme egzersizleriyle ilgili uygulama kitapları tavsiye edilir. Deprem, doğal afet gibi travmatik yaşantıların etkilerini azaltmak için çocuklara düzenli hikaye okumak da bu uygulamalardandır.
Bibliyoterapinin özellikle panik bozukluk, anksiyete, depresyon,uyku bozuklukları,stres gibi birçok sorunda etkili olduğu bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Bibliyoterapi  hafif hissedilen psikolojik sorunların okuyarak çözümünde, travma ve stresin etkisini azaltmada hem çocuklarda hem de yetişkinlerde etkili bir yöntemdir. Yine dini inançları olan ve sık sık dini kitaplar okuyan kişilerde de okumanın terapötik bir etki oluşturması mümkündür.

 

 

© Telif hakkı: (Kaynak: www.onlineterapiler.com) çalışır şekildeki link eklenmeden kısmi alıntı yapılamaz.Yazının tamamı kopyalanamz.