Psikoloğunuz öneriyor: Sevdiklerinize sıkı sıkı sarılarak bedensel ve ruhsal hastalıklardan korunmanız mümkün

Sarılmanın psikolojimize ve beden sağlığımıza etkileri

Son yapılan araştırmalara göre sarılmak bağışıklık sitemini güçlendiriyor. Soğuk algınlığı ve gribin yanısıra psikolojik sorunlardan da koruyor. Bu önemli görevi oksitosin denen bir hormonun yapıyor. Sarılmak oksitosin salgısını artırarak ruh sağlığının ve bağışıklık siteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin hormonunun kadınlarda gebe kalmayı, doğum yapmayı ve süt salgısının gelmesini kolaylaştırıcı etkisi daha önce bilinmekte iken son yapılan çalışmalarda bu hormonun insan davranışları üzerinde de önemli etkilerinin olduğu düşünülmeye başlandı.

Aşk hormonu oksitosinin eşler arası bağ, anksiyete(kaygı) ve anne davranışları üzerinde de olumlu etkileri olduğu; bu hormonun yetersizliğinin psikopatlık, sosyopatlık, narsizm ve manipülatifliğe yolaçtığı düşünülüyor.

Sarılmak hangi mekanizma ile iyi geliyor

Türk toplumunda yaygın bir davranış olan sarılma üzüntü ve sevinç anlarında, ayrılıklarda ve kavuşma anlarında sıkça yaptığımız bir davranıştır.

2015 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacı psikologlar tarafından yapılan çalışmaya göre kişiler arası ilişkilerde samimiyetin bir göstergesi olan sarılma sosyal destek sağlayarak stresi azaltıyor ve soğuk algınlığı ile felç riskini de azaltıyor.

Sarılma ile salgılanması artan oksitosin beyinde bulunan hipotalamusta üretiliyor ve bir kısmı hipofiz bezi vasıtası ile kan akımı içine salınıyor. Böylece kanda artan oksitosin salgısı ruhsal durum ve davranışları önemli ölçüde etkiliyor.  

Birine sarıldığımızda çilt altındaki basınç reseptörleri harakete geçiyor ve vagus sinirini uyararak oksitosin salgısını tetikliyor. Oksitosinin artışı ile birlikte kişinin kan basıncı ve stres düzeyi düşüyor.

Sarılmak mutluluk hormonunu artırıyor ve depresyona iyi geliyor

Oksitosinin sakinleştirici etkileri de vardır. Beyinden salgılanan serotonin ve dopamin gibi kendinimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların seviyelerini arttırdığı bilinmektedir. Bu durum depresyon ve anksiyeteyi(kaygıyı) azaltır ve dikkat bozuklukları üzerinde etkili olabilir.  Ohio Eyalet Üniversitesi'nden psikologların 2010 yıında yaptığı bir hayvan deneyinde hayvanlardaki oksitosin salgısı ilaçlarla engellendiğinde depresyon belirtilerinin ortaya çıktığı gözlenmiştir.

Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için günde bir kaç kez sevdiklerinize sarılın

Grip bulaşmaması için doktorlar hasta insanlara yaklaşmamanızı tavsiye ederler. Psikologların tavsiyesi ise şu şekilde: Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için sevdiklerinizle mesafenizi azaltın ve onlara sıkı sıkı sarılın. Oksitosin salgılanması için sadece sarılmak yetmiyor ve kaliteli sarılmak gerekiyor.

Günde kaç doz sarılmalıyız

Kaliteli ve sağlıklı yaşam için sarılmak da tıpkı diyet ve egzersiz gibi günlük doz olarak ve istikrarlı şekilde alınmalı. Hollanda'da 2012 yılında psikologların yaptığı bir çalışmada burundan oksitosin hormonu verilen kişilerde hormon seviyesinin vücutta iki saatten daha fazla yüksek düzeyde kaldığı bulunmuştur yani bir sıkı sarılma en az 2 saat idare ediyor.

Heyecan ve acılı durumlar için sarılmak birebir

Önemli bir iş yapacağınızı düşündüğünüzde ve heyecanlandığınızda da sarılmak işe yarıyor. Örneğin bir sunum yapmadan önce sevdiğiniz birine sarılmak sunum sırasında sakin ve serinkanlı kalmanızı sağlayabiliyor. Yine acılı durumlarda birine sarılmak da bu makanizmayı devreye sokarak acıyı azaltıyor.


Tarih: 10/02/2016

Kaynak:(www.onlineterapiler.com) Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısmi alıntılar yapılabilir ve devamı için makale lingi eklenebilir, ancak link kaynağı gösterilmeden veya yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. Aksi alıntılar hakkında telif hakkı başvurusu ve şikayeti yapılmaktadır.