Oyun ve oyuncak seçimi

 

Çocuk gelişiminde oyun ve oyuncakların önemi ve seçimi

Oyun çocuğu gerçek hayata hazırlanmak için önemli bir faktördür. Oyun sayesinde çocuk kurallara uymayı ve paylaşmayı öğrenir. Yine oyun psikologlar tarafından çocuğun ruhsal dünyasını anlama ve sorunlarını çözmede yararlanılan bir yardımcıdır. Bu nedenle çocuğun sosyalleşmesi, kural kavramının gelişmesi, yaşadığı sorunların ve iç dünyasının anlaşılabilmesi için oyun ve oyuncakların önemi büyüktür.

Hangi yaşta hangi oyunlar tercih edilmeli

Çocuğun ne tür oyunlar oynayacağı ve ne tür oyuncaklarla oynayacağı içinde bulunduğu yaş gurubuna göre değişiklik gösterir. 0-12 ay arası çocuklara daha çok bireysel olarak oynayabilecekleri sesli materyaller, legolar, takıp çıkararak oynanan tek parçalı materyaller, sallanan oyuncaklar, kova içine konup çıkartarak oynananan oyunlar önerilebilir.
Çocuk 12 aya geldiğinde ise yürmeye başlamasıyla beraber çekerek ya da iterek oynayabileceği oyuncaklara da yönlendirimelidir. Yine çocuk 2-3 yaşlarına geldiğinde artık daha karmaşık zihinsel beceri gerektiren yapboz ve pazıllarla oynamaya başlayabilir.Dört yaşından itibaren sınırlı alan boyamaları, resimlere bakarak hikaye anlatma oyunları da tercih edilmeli dil ve zihinsel gelişimine bu şekilde destek verilmelidir. Çocuğun yaşı ilerledikçe paralel ve gurup şeklinde oynanan oyunlara yönlendirilmelidir. Böylece çocuğun paylaşım ve yardımlaşma becerileri desteklenmiş olacaktır. Ayrıca kuralları olan oyunlar tercih edilerek çocukta kural kavramının gelişmesi de sağlanmalıdır.

Oyuncak alırken dikkat edilmesi gerekenler

Anne baba çocuğa oyuncak alırken güvenliği önplanda tutmalı, çocuğun yutabileceği ya da başka türlü zarar görebileceği materyaller almamalıdır. Yine onkologların dile getirdiği yüzde yüz kansorejen madde içeren yumşatılmış plastikten yapılmış oyuncaklardan uzak durulmalıdır. Anne baba oyuncak almayı vicdani bir rahatlama aracı olarak kullanarak çocuğu oyuncağa boğmamalı, onu tatminsizliğe sürüklememelidir. Anne babaların unutmaması gereken bir husus da oyuncak demenin illa bir marketten alınan materyal demek olmadığıdır, yerine göre bir makara, bir karton kutu, bir mutfak kabı, bir sopa parçası bile oyuncak olarak değerlendirilebilir.

Anasayfa | Soru Sor | Kişilik Testi Yap | Online Terapi istiyorum | © 2010 www.onlineterapiler.com online terapi sitesi Tüm hakkı saklıdır